- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
Czajniczki z tak zwanej „zisha” – „purpurowej kamionki” z Yixing to naczynia, których używamy do parzenia herbaty w stylu gongfu cha . Prawdziwe czajniki wykonane są ręcznie, mają różne kształty, są zdobione kaligrafiami lub malowidłami oraz posiadają pieczęć mistrza. Tego rodzaju czajniczki są w Polsce jeszcze mało znane i doceniane, choć spotykamy też od czasu do czasu u koneserów i kolekcjonerów. Zwykle rozmiary czajniczków z Yixing mieszczą się w przedziale między 120ml a 250ml.
Dbająć o czystości czajniczka należy pamiętać, by nie myć go detergentami, a jedynie przemywać wrzątkiem, oraz czyścić wyznaczonym dla tego ręczniczkiem oraz szczoteczką.
Polecane jest również, by w czajniczku raz przeznaczonym do danego typu herbaty nie parzyć innych gatunków herbat (to znaczy, gdy już parzymy w nim lekko oksydowane oolongi, nie powinniśmy parzyć silnie oksydowanych herbat, jak oolongi z Wuyi Shan, czy pu-erhy).
Te artykuły mogą Cię zainteresować: