- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
Cha Pan to tradycyjna taca do herbaty, tak też tłumaczy się jego nazwę. Składa się zwykle z niskiego stoliczka lub podwyższonej tacki i wysuwanej szufladki na wodę. Taki stoliczek można spotkać w różnych rozmiarach. Najmniejsze przeznaczone są do przygotowywania herbaty dla jednej osoby, zaś największe mają rozmiary stołu, do którego zasiada cała rodzina.
Cha pan może być wykonany z różnych materiałów. Najpopularniejsze są wykonane z drewna lub bambusa z plastikowym wysuwalnym pojemnikiem. Rzadziej spotykane są już okrągłe miski z blatem z otworkami wykonane z glinki yixing. Zaś te największe bywają rzeźbione w marmurze czy kamieniu.
Tradycyjnie Chapan spełnia rolę porządkową. Taca sprawia, że na stole pojawia się porządek. Wszystko jest przygotowane, odpowiednia porcja herbaty, odpowiednie czarki i imbryk. Przede wszystkim podczas ceremonii Gongfu Cha przelewa się duże ilości wody, a musi ona gdzieś spływać. Dzięki otworom w blacie stoliczka i pojemnikowi pod nim woda może swobodnie ściekać, bez obaw o zniszczenie mebli.