Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Angxi Xiping Hong Cha

Oceń ten produkt jako pierwszy

Czerwona herbata o jasnym naparze i bukiecie jerzyn i miodu

Dostępność: W magazynie

36,00 zł

* Wymagane pola

36,00 zł
-+

Szczegóły

Czerwona Herbata z Xiping” – to jest oryginalna herbata z gminy Xiping w południowej części prowincji Fujian (miejsce „urodzenia” słynnego oolongu Tie Guan Yin).

W postaci suchej są to małe zrolowane ciemno brązowe liści skręcone wzdłuż osi oraz niewielkie rude pąki pokryte meszkiem. Aromat suchej herbaty jest miodowy, ciepły. Napar jest przejrzysty, jasny, w jasnym kasztanowym kolorze.

Bukiet przygotowanej herbaty chlebowo jagodowy, pikantny, z jaskrawymi nutami jeżyn i miodu. Aromat jest delikatny, ogrzewający. Aksamitny smak zmienia się podczas picia herbaty - na początku pokazuje się soczysta gorycz, w połowie picia smak zmienia się w chlebowe słodko kwaśne odcieni, które pod koniec picia przetwarzają się w delikatną miodową słodycz. Przyjemny i orzeźwiający posmak.

Herbatę należy parzyć wrzątkiem o temperaturze 95 °C w gaiwanie lub czajniku z gliny purpurowej z szerokom dziubkiem (meszek pąków może zapchać kanał i woda nie będzie mogła lecieć przez dziubek czajnika). Proporcja: 4-5 g herbtay na 120 ml wody. Zaczynając od 10 sekundy należy stopniowo wydłużać ekspozycję do 1-2 minut. Jedną porcję herbaty można zaparzać 5-6 razy.

To jest doskonała herbata na zimny sezon dla i minorowego nastroju. Jest napełniona sokiem życia wiosiennych pączków oraz żarem piecy. W ciepły aromat herbaty można owinąć sie jako w miękki koc i rozgrzać ciało i duszę.

Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

  1. Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję