- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
Xing Ren Xiang "Aromat migdałów" został wyprodukowany wiosną 2016 r. w okolicach gór Feniksu i niedaleko szczytu Udun. W trakcie obróbki liści zastosowano wielokrotne skręcanie oraz średni ogień.
W postaci suchej są to wykwintne cienkie ciemno-bordowe wici skręconych małych liści. Aromat suchej herbaty jest delikatny, kwiatowy. Napar jest przejrzysty w odcieniu brzoskwiniowym.
Bukiet zaparzonej herbaty jest wyrafinowany, głęboki, pikantnie kwiatowy z nutami świeżych owoców, mlecznych orzeszków, pachnącej papryki, liścia czarnej porzeczki, wanilii i kwitnących migdałów. Smak jest lekki, miękki, jedwabisty, słodki, chłodnawy i z lekkim kwaskiem. Aromat jest delikatny, złożony i ekscytujący. Ma długi, głęboki, soczysty posmak.
Zaparzać należy wrzątkiem o temperaturze 95°C w czajniku z porowatej gliny dla oolongów o mocnej fermentacji lub w gajwanie. Proporcje: 6-7 g herbaty na 100 ml wody. Parzyć można kilkakrotnie ze stopniowym wydłużeniem ekspozycji. Jedną porcję herbaty można zaparzać do 9–10 razy.
Jest to luksusowo ceremonialna herbata dla wyrafinowanych miłośników – jest wyjątkowo lekka, nadzwyczajnie głęboka i bosko piękna.