- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
Herbata "Srebrne Igły" została wyprodukowana z pierwszych wiosennych pączków herbacianych krzewów Da Bai Hao w rejonie Fengqing (okęg Lintsan, północno-zachodniego herbacianego regionu Yunnan).
W postaci suchej to są srebrne spiczaste igły pąków obficie pokryte meszkiem. Aromat suchej herbaty jest nasycony, korzenne miodowy. Napar jest przezroczysty, w odcieniu brzoskwiniowym, w trakcie zaparzenia zmienia kolor na żółty. Bukiet zaparzonej herbaty jest lekki, eteryczny, trawiaste kwiatowy z nutkami mięty i świeżych jagod. Smak jest delikatny, soczysty, orzeźwiający z lekkim jagodowym kwaskem. Aromat jest delikatny, trawiaste kwiatowy. Przyjemny, miętowy posmak.
Herbatę "Srebrne Igły" należy parzyć wrzątkiem o 90 °C w gaiwanie, naczyniu szklanym lub w czajniku wykonanym z porowatej gliny dla zielonych herbat. Proporcja herbaty: 6 g na 100 ml wody.
Parzyć można kilkakrotnie z wydłużeniem ekspozycji. Jedną porcję herbaty można zaparzać 6-7 razy. Doskonały wybór do codziennego herbaty w słoneczne miesiące roku. Lekka, łagodna, orzeźwiająca herbata.