- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
„Stary Sheng z Bindao” został wytworzony w 2004 roku przez rolników z miejscowości Bin Dao (Lodowa Wyspa), która znajduje się w górskich pasmach Wielkich Śnieżnych Gór, w herbacianym regionie Menku (hrabstwo ShuangJiang). Jako surowiec zostały wykorzystane wiosenne pędy dzikich drzew herbacianych, które rosną w warunkach naturalnych lasu tropikalnego na północnym zachodzie Junnani na wysokości 2200-2750 m. Jest to maksymalna wysokość dla roślin o odmianie Camellia.
W postaci suchej są to długie, cienkie, skręcone szarobrązowe liście oraz cienkie gałązki o aromacie subtelnych traw i owoców. Napar jest przejrzysty, o odcieniu złocistych migdałów.
Bukiet przygotowanej herbaty jest dojrzały, wypolerowany czasem, lekko drzewiasty i owocowy.
Łagodny aromat suszonych owoców. Smak jest bardzo aksamitny, zmieniający się, jedwabny z owocowym kwaskiem oraz z nutami przypraw korzennych – pojawia się stopniowo, nabierają soczystość oraz głęboki charakter.
Długi, przyjemny, cytrynowo-miętowy posmak.
Parzyć należy wrzątkiem o temperaturze 95°C w gaiwanie lub czajniku z porowatej gliny dla Sheng Pu-erhów. Proporcje: 5-6 g herbaty na 100 ml wody. Parzyć kilkakrotnie ze stopniowym wydłużeniem ekspozycji. Jedną porcję herbaty można parzyć do 10-11 razy.
Wspaniały, dojrzewający ceremonialny shengpu-er przeznaczony jest przede wszystkim dla kolekcjonerów oraz wymagających miłośników z miękkim smakiem oraz ciekawym medytaсyjnym działaniem.