czerwone herbaty

Co wyróżnia czerwoną herbatę na tle innych? Skąd pochodzi? Na jakie odmiany zwrócić największą uwagę? Rodzi się wiele pytań, więc nie pozostaje nic innego jak podjąć próbę konkretnych odpowiedzi. Zapraszamy do lektury wpisu poświęconego niezwykłej, chińskiej herbacie, której liście są do zamówienia w naszym internetowym sklepie.


Prawdziwie chińska czerwona herbata

Specyficzny dla czerwonych herbat kolor i aromat uzyskuje się poprzez większy niż zazwyczaj nacisk na fermentację zebranych liści. Poziom utlenienia to w tym przypadku 70-90%, więc mówimy o bardzo mocnej fermentacji. Na szczęście przynosi to jedynie pozytywne efekty – czerwona herbata w żadnym razie nie jest „zepsuta”. Choć nie wszystkim zasmakuje za pierwszym podejściem, napar ten ma w sobie wiele wyjątkowych właściwości, także zdrowotnych.

Chociaż XV i XVI wiek wydają nam się niezwykle odległe, w przypadku historii herbat było to całkiem niedawno. Właśnie wtedy w górach Wuyi Szan zaczęto przygotowywać czerwoną herbatę chińską. Z biegiem czasu spopularyzowano ją w sąsiednich prowincjach, takich jak Anhui, Hubei, Jiangxi, Hunan, Guangdong, Zhejiang, Jiangsu oraz Yunnan.

Jak powstaje czerwona herbata

Warto wiedzieć, w jaki sposób powstają czerwone herbaty. To niezwykle interesujący proces, składający się z czterech najważniejszych etapów:

  • Wei Diao, czyli suszenia
  • Zhou Nan, czyli przybijania i skręcania
  • Fa Jiao, czyli fermentacji
  • Gan Zao, czyli suszenia

Najważniejsze, aby nie spieszyć się z nagrzewaniem. Czerwonej herbacie służy również umiarkowana temperatura fermentacji i suszenia. Utlenienie trwa nawet kilka godzin. W efekcie otrzymuje się niezwykły susz, którego napar jest dziś popularny na całym świecie, choć oczywiście nie w takim stopniu jak zielone czy czarne herbaty. Warto pamiętać o tradycyjnym podziale czerwonych odmian na: Hongsuicha, Gongfuhong i Xiao Zhong.

Samo zdrowie

Dlaczego czerwona herbata jest dobra dla zdrowia? Ponieważ:

  • obniża poziom niezdrowego cholesterolu
  • odświeża oddech
  • wzmacnia (tonizuje)
  • rozgrzewa
  • dzięki wysokiej zawartości garbników łagodzi uszkodzoną śluzówkę w przewodzie żołądkowo-jelitowym
  • niweluje stres, rozdrażnienie i pomaga w stanach depresyjnych
  • poprawia krążenie krwi
  • obniża poziom tłuszczów

Jeżeli czerwona herbata pochodzi z autentycznych, chińskich manufaktur i upraw (taką otrzymasz w naszym sklepie, ma więcej aromatu i dobrych właściwości niż najtańsza mieszanka dużego producenta.

Czerwone, chińskie herbaty warte skosztowania

Luan Hong Cha

Luan Hong Cha

Słynie z niej prowincja Anhui, gdzie produkcją zajmują się niewielkie gospodarstwa. Cechą charakterystyczną są dość duże, zrolowane liście. W aromacie wyczuwa się owocową balsamiczność, nuty korzenne oraz kwiatowe. Lekka cierpkość łączy się z maślanym, soczystym posmakiem. Każdą porcję herbaty można zaparzać nawet do 9 razy! Rozluźnia i świetnie się prezentuje.

Luan Hong Cha w sklepie

Angxi Xiping Hong Cha

Angxi Xiping Hong Cha

Ta herbata pochodzi z kolei z gminy Xiping w prowincji Fujian. Suche liście są zrolowane, ciemno brązowe. Dostrzeżesz również małe, rudawe, meszkowate pąki, które nadają suszowi charakterystycznego wyglądu. Jasny kolor naparu wspaniale współgra z ciekawym bukietem. Pomimo delikatności podczas degustacji ujawniają się nuty chlebowe, jagodowe, pikantne, jeżynowe i miodowe. Jak przystało na złożony aromat – zmienia się on w trakcie picia, pozostawiając orzeźwiające wrażenia. Pamiętaj o prawidłowym zaparzaniu, aby uzyskać pożądany efekt: relaks, rozgrzanie, herbacianą przyjemność.

Angxi Xiping Hong Cha w sklepie

Fuding Hong Cha

Fuding Hong Cha

Ta odmiana pochodzi z północno-wschodnich rejonów prowincji Fujian, gdzie produkuje się ją od... 250 lat! Również posiada rude pączki, a także brązowe, ciemne liście. Wytrawny smakosz herbaty dostrzeże w tym gatunku mnogość wspaniałych aromatów: cytrusowych, korzennych, żytnich, morelowych... Delikatny, słodkawo-kwaskowy smak przyjemnie orzeźwia podniebienie i rozgrzewa organizm. Dzięki odpowiedniemu zaparzaniu (możliwe nawet 7-krotne użycie tej samej porcji) uzyskuje się niezwykły efekt, polecany szczególnie na chłodniejsze wieczory.

Fuding Hong Cha #1 w sklepie Fuding Hong Cha #2 w sklepie

Dian Hong Nanlu Hong Cha

Dian Hong Nanlu Hong Cha

Tym razem przenosimy się do gminy Fengqin, regionu wprost słynącego z herbacianych upraw. Choć ususzone liście są duże, wyróżniają się cienkim rolowaniem, rudymi pączkami i brązową barwą. Specyficzny, bursztynowy kolor prezentuje się w szkle niezwykle szlachetnie. W aromacie zaparzonej (nawet 10-krotnie!) herbaty tej odmiany znajdziesz takie nuty jak suszone owoce, cytrusy, miód czy żytni chleb. Prawda, że brzmi ciekawie? Dian Hong Nanlu Hong Cha dodaje energii i nastraja do działania przez 365 dni w roku.

Dian Hong Nanlu Hong Cha w sklepie