Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Da Hong Pao Qing Xiang

Oceń ten produkt jako pierwszy

Najsłynniejsza herbata z rodzaju północno-fujijańskich Da Hong Pao

Dostępność: W magazynie

14,50 zł

* Wymagane pola

14,50 zł
-+

Szczegóły

Da Hong Pao Qing Xiang jest to najsłynniejszy pólnocno-fujijański brand Da Hong Pao Wielka Czerwona Szata, herbaciany symbol Wuyi Shań. Jego nazwa nierozerwalnie związana jest z buddyjskim klasztorem położonym u podnóża klifu Serce Nieba, założonym w IX wieku.

Rozpowszechnieniu herbaty w Chinach oraz w Wuyi Shań w szczególności w większości sprzyjał buddyzm (stąd mówią, że herbata i chan mają ten sam smak). Herbaciany ogród przy klasztoru oraz picie herbaty pod czas nocnego czuwania oraz praktyk indywidualnych jest takim że samym integralnym elementem zakonnego ustroju jak kadzidło przy ołtarzach oraz rzeźby Buddy.

Podczas rządzenia dynastii Ming ten klasztor otrzymał nazwę Tian Xin Yong Le Chan Si" – chański klasztor „Nieskończonej Radości Niebieskiego Serca”. W 1685 roku zakonnik Monk Shi Chao Juan napisał twór „Pieśń Wuyishańskiej Herbaty”, w którym został opisany po raz pierwszy cały proces wyprodukowania tej herbaty. Natomiast nazwa Da Hong Pao pojawiła się znacznie później, dopiero w 1927 roku trzy znane hieroglify zostały wygrawerowane przez zakonników z Tian Xin na klifie obok z drzewami herbacianymi.

Według obliczeń współczesnych specjalistów, ich wiek wynosi około 360 lat, dlatego historia ogrodu herbacianego około „Legowiska Dziewięciu Smoków” jest znacznie starsza niż historia nazwy. Pączki tego herbacianego drzewa są purpurowo-czerwone, i kiedy jutrzenka oświetla ich na tle terakotowych klifów, jest to naprawdę majestatyczny obraz.

Pierwotna nazwą tej herbaty była Qi Dan czyli Magiczny Cynober. Cynober to czerwony minerał i stanowi element taoistycznego alchemicznego eliksiru nieśmiertelności. Później nazwa zmieniła się na Wielką Czerwoną Szatę. Istnieje mnóstwo legend związanych z nazwą: zaczynając z historii, według której student Ding Xian szedł zdawać cesarskie egzaminy i podczas podróży dostał udar cieplny, jeden z zakonników tego klasztoru wyleczył go za pomocą herbaty. Po zdaniu z powodzeniem tego egzaminu na bardzo wysokie stanowisko, dla którego przeznaczona była czerwona szata z obrazkami smoków, student chcąc podziękować Buddzie za cudowne uzdrowienie, wrócił się do klasztoru i chciał uroczyście wręczyć szatę zakonnikowi, które wyleczył go herbatą, ale zakonnik jak prawdziwy buddysta skromnie odmówił przyjęć to. Wtedy urzędnik przykrył szatą krzewy herbaciane. Są inne wersji, w których na miejscu studenta – sam cesarz, i nawet historię, w których specjalnie przeszkolone małpki łażą po klifach i poszukują herbatę, a żeby było ich widząc z daleka na nich zakładają czerwone szaty.

Herbaciany ogród, gdzie była zebrana ta sama herbata, dzięki której został uzdrowiony urzędnik, położony jest na zachód od klasztoru Tian Xin Si. To miejsce się nazywa Jiu Long Ke („Schronisko dziewięciu smoków”) i przez cały rok zrasza się przez bijące z klifów zdroje. Jednak zaczynając z 2006 roku przez władze miejscowe po długich rozważaniach został wprowadzony zakaz na zbiór herbaty w tych ogrodach. Ostatni raz surowiec z tych krzewów został zebrany w 2007 roku, żeby poddaną obróbce herbatę przekazać do przechowywania do kolekcji pekińskiego Gu Gong – cesarskiego pałacu. Oprócz Jiu Long Ke kilka drzew herbacianych rosną na szczycie Tianyu („Niebieska podróż”), klifie Beidou (Północny Czerpak), około klifu Shuiliandong (Grota wodnej kurtyny), oraz w niektórych innych miejscach. Ale produkuje się bardzo mała ilość herbaty, dlatego cena znajduje się poza granicami. W czasach chińskiej republiki pół kilo takiej herbaty kosztowało około 64 yuan srebra (jak 2 tony ryżu). W latach 2000 rząd wystawił Da Hong Pao z Jiu Long Ke na aukcję i 20 gramów zostały sprzedane za 153,8 tysięcy yuan, to jest absolutny rekord ceny za herbatę.

Dzisiaj głównym surowcem dla Da Hong Pao występuje herbaciane liści zebrane z krzewów, które wyrosły z ściętych pędów krzewów macierzyńskich. Według opinii ekspertów taka herbata nie dorównuje Szacie z macierzyńskich drzew, a według niektórych czynników organoleptycznych nawet przewyższają ją. Ale w związku z tym, że większość konsumentów nie znają się na herbacie, pod nazwą Da Hong Pao często ukryte są mieszanki z różnych krzewów, najczęściej Rou Gui i Shui Xiang.

W postaci suchej są to duże, wygięte ciemno bordowe liści z lilowym i czerwonym odblaskiem. Aromat jest intensywny, ognisty, korzenny. Napar jest przejrzysty, o odcieniu złocistego gryczanego miodu. W bukiecie zaparzonej herbaty – klasyczna wuyshańska melodia, w której harmonijnie połączone są twardość klifów oraz aromat kwiatów.

  • Pierwsza fala jest oszałamiająco jaskrawa, smak jest gęsty i mocny, z nutami śliwki, suszonej moreli i lukrecji, mocny karmelowy aromat. Posmak jest soczysty i słodki.
  • Druga fala jest gorąca i pikantna – smak pozostaje gęstym, ale nabiera oleistej miękkości, pojawiają się muszkatołowe oraz cynamonowe nuty, smak rodzynek i imbiru.
  • Trzecia fala jest chłodnawa, z odcieniem goździki, delikatnych fig, dzikiej róży, aromat robi się cienkim, storczykowym.

Parzyć Da hong Pao należy zgodnie z regułami gongfu cha – wrzątkiem o temperaturze 95-100 °C w czajniczku z porowatej gliny przeznaczonym dla oolongów o mocnej fermentacji. Zalecane jest, żeby czarka była duża, z grubymi ściankami, napełniona na 2/3, żeby nie oparzyć palców: Szata jest dobra, kiedy jest gorąca. Proporcje: 5-6 g herbaty na 100 ml wody. Pierwsze 5 zaparzeń nie muszą być długie, później należy wydłużać ekspozycję. We wskazanej proporcji utrzymuje smak i aromat do 9 zaparzeń.

Nieskazitelna, elegancka, poważna herbata, która będzie zrozumiana i przyjęta nawet przez tych osób, którzy nie za bardzo znają się na sztuce herbaty, ale lubią i doceniają dobre rzeczy w życiu. Jest z kategorii rzeczy, które koniecznie muszą być obecnymi w kolekcji. Zwłaszcza, jeżeli brać pod uwagę, że bez uszczerbku dla jakości może być przechowywana przez rok, dwa i nawet więcej.

To jest klasyka, która zawsze jest aktualna, ale każdy raz brzmi inaczej, rezonując z momentem. Zacznij dzień z Da Hong Pao, i będzie on bardzo wyjątkowym, niezapomnianym, wybitnym.

Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

  1. Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję