Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Da Hong Pao - Wielka Czerwona Szata nr 350

Oceń ten produkt jako pierwszy

Słynny gatunek herbaty Oolong zbierany w najpiękniejszych gór w Chinach

Dostępność: Brak w magazynie

33,00 zł

Szczegóły

Da Hong Pao nr 350 czyli „Wielka czerwona szata” – słynny gatunek herbaty oolong zebrany w najpiękniejszych górach Chin. Góry Wuyi - to jest miejsce zamieszkania legendarnych nieśmiertelnych mędrców. Według legendy, swoją nazwę herbata otrzymała w XV wieku przez cesarskiego urzędnika Ding Xin, który był zachwycony smakiem tej herbaty i wydał rozkaz odznaczyć Wielką Cesarską Czerwoną Szatą sami herbaciane krzewy.

Da Hong Pao podlega obróbce według klasycznej dla Wuyi technologii mocnej fermentacji oraz dość długiego palenia na otwartym ogniu.

Zaparzona herbata ma gęsty miodowy aromat przypominający aromat dojrzałego wina; smak jest nasycony oraz trochę ostry, mieniący się odcieniami oraz rozkwitający się aksamitnym pikantnym posmakiem. Kolor naparu – od ciemno brzoskwiniowego do bursztynowo czerwonego. Herbata jest przeznaczona dla tych, kto lubi goryczkę wśród słodkości.

Parzyć Da hong Pao należy zgodnie z regułami gongfu cha – wrzątkiem o temperaturze 95-100 °C w czajniczku z porowatej gliny przeznaczonym dla oolongów o mocnej fermentacji. Zalecane jest, żeby czarka była duża, z grubymi ściankami, napełniona na 2/3, żeby nie oparzyć palców: Szata jest dobra, kiedy jest gorąca. Proporcje: 5-6 g herbaty na 100 ml wody. Pierwsze 5 zaparzeń nie musza być długie, później należy wydłużać ekspozycję. We wskazanej proporcji herbata utrzymuje smak i aromat do 9 zaparzeń.

Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

  1. Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję