Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Fulu Oolong Cha

Oceń ten produkt jako pierwszy

Tajwański Oolong o wielosmakowym, pikantno-korzennym aromacie

Dostępność: W magazynie

27,00 zł

* Wymagane pola

27,00 zł
-+

Szczegóły

Herbaciany rejon Fulu (dosłownie „Szczęśliwy Jeleń”) pojawił się w Lue (okręg Taitung, wschodnia część wyspy Tajwan) stosunkowo niedawno, na początku lat 80-tych XX wieku, ale szybko stał się słynnym, ponieważ znajdował się pod osobistą opieką pana Lee Teng-hui (prezydenta Chińskiej Republiki Ludowej i przewodniczącego partii Kuomintangu od 1988 do 2000 roku). Dzisiaj herbatę z Fulu też często nazywana jest „prezydencką”. „Oolong z Fulu” wyprodukowany z surowca pierwszej klasy jesienią 2016. W procesie obróbki herbaty zostały poddane wielokrotnemu skręcaniu, lekkiej fermentacji i umiarkowanemu nagrzewaniu.

W postaci suchej są to duże, piękne, niebiesko zielone węzełki z małymi gałęziami. Aromat jest intensywny, pikantno-kwiatowy. Napar jest przezroczysty, w odcieniu żółtej gruszki.

Bukiet przygotowanej herbaty jest wielosmakowy, pikantno-korzenny, kwiatowy, z drzewiastymi nutkami oraz niuansami traw i jagód. Smak jest gęsty, miękki, maślany, lekko słodki, z delikatnymi niuansami przypraw - zmienia się stopniowo w trakcie picia herbaty. Intensywny korzenno –kwiatowy aromat. Długi i świeży posmak.

Herbatę należy parzyć wrzątkiem o temperaturze 95°C w czajniku z porowatej gliny dla oolongów tajwańskich lub w gaiwanie. Proporcja: 5 gr herbaty na 100 ml wody.

Po pierwszym zaparzeniu należy zlać wodę, później parzyć kilkakrotnie z wydłużeniem ekspozycji. Jedną porcję herbaty można zaparzać 12 razy, aromat i smak zostanie zachowany.

To jest klasyczny tajwański oolong dla uroczystości - jaskrawy, pachnący, wieloaspektowy, długo zachwiewający smak. Łagodzi zmęczenie, wyzwala i delikatnie zamracza, usposabia do odpoczynku i komunikacji.

Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

  1. Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję