Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Biała

Białe herbaty

Chińska biała herbata Bai Cha należy do grupy słabo fermentowanych herbat (5-7% fermentacji). Wyprodukowanie białej herbaty zaczęło się w okresie panowania dynastii Qing w górach Taymushan w północno-wschodniej części prowincji Fujian. Ten obszar jest otoczony górami na północy, na południu do morza są zielone doliny. Herbaciane krzewy rosną tu wśród malowniczych skał i zielonych lasów, ogrzewane przez delikatne promienia słońca i nasycane deszczem. Według współczesnych chińskich standardów, tylko fudzińska herbata biała jest uznawana jako jedyna „prawdziwie biała”.

W kategorii białych herbat za najlepszą uważana jest Bai Hao Yin Zhen - „Białe srebrne igły”. Surowcem do tej herbaty są duże, puszyste pąki krzewu herbacianego Da Bai Cha, które są zbierane w jasne słoneczne dni (a dokładnie - w godzinach porannych) w połowie marca – na początku kwietnia. Jest to najwcześniejsza, najcenniejsza biała herbata chińska, która jest produkowana w bardzo ograniczonych ilościach. Kupić je można tylko za bardzo wysoką cenę.

Jeśli zebrane pąki mają dwa całych liści, to w takim przypadku one mogą być surowcem dla herbaty Bai Mudan – „Biały pion”, który jest również nazywany „herbatą dwóch płatków”. Ta biała herbata należy juz do inej kategorii cenowej, i jest produkowana z liścia oraz pączku, które pozostają po zbiórcę pąków dla Yin Zhen. Jednak i liści, i pączki muszą być mocne, piękne, zawsze pokryte białym meszkiem. Pąki w fioletowym odcieniu, puste w środku, zbyt długie lub zbyt krótkie, uszkodzone pod czas zbiórki lub zniszczone przez owadów - są wybrakowane. Ponadto, zbiór pączków nie rozpoczyna się dopóki liście są pokryte rosą, oraz jeżeli pogoda jest deszczowa.

Liście, które pozostały się po wyprodukowaiu herbat „Srebrne Igły” lub „Biały Pion”, stosowane są jako surowiec do Mae Shaw - „Brwi długowieczności”. Zbiór odbywa się ręcznie lub z wykorzystaniem środków małej mechanizacji w okresie od końca kwietnia do czerwca. Pod czas wyprodukowania mieszą liści o różnej jakości. Gun Mey, „Brwi darów” zostają wyprodukowane z pączków oraz liści krzewu Da Bai Cha - ”Wielki Biały” lub Shui Hsien – „Duch Wody”.

Proces wyprodukowania białej herbaty nie trwa dłużej jednego dnia. Zebrane rano pączki i liście są układane cienką warstwą na plecionych sitach dla suszenia przez kilka godzin, po czym ich suszą w piecue w niskiej temperaturze (+ 45 °C). W wyniku takiej obróbki w gotowej herbace maksymalnie zacjwują sie składniki odżywcze.

Według badań medycznych przeprowadzonych w ostatnich latach w różnych krajach, spożywanie chińskiej białej herbaty zwiększa odporność, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i sprawia, że są one bardziej elastyczne. Również normalizuje poziom cukru we krwi, obniża poziom „złego” cholesterolu oraz spowalnia proces starzenia.

3 produkt(ów)

na stronę
Ładowanie...Załaduj więcej...

3 produkt(ów)

na stronę