Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Czarna

Czarne herbaty

Czarna Herbata - jeden z najbardziej niezwykłych i rzadkich gatunków chińskiej herbaty. To jest coś o bardzo specjalnym i oryginalnym smaku. Poza Chinami, pod nazwą „czarna herbata” sprzedawana jest herbata, która w Chinach jest znana jako „herbata czerwona”. Więc jeśli jesteście Państwo po raz pierwszy na naszej stronie internetowej i poszukujecie „dobrej czarnej herbaty” w europejskim znaczeniu tego słowa, to prosimy kliknąć tu.

Czarna herbata (po chińsku Hey cha), która przeszła przez etap obróbki „wo duj” lub „wilgotne stertowanie”, czego konsekwencją jest maksymalny stopień fermentacji (100%). Herbata ma ciemny, gęsty, bogaty smak i specyficzny bukiet z winnymi i drzewiastymi nutami. Najbardziej znanym w tej kategorii czarnych herbat są: Anhua (Hunan), Liu Bao Cza (prowincja Guangxi), Laotsin cha (prowincja Hubei) i Bian Cza.

Aby wyprodukować czarną elitarną herbatę liście herbaty są zbierane późną wiosną, kiedy młode pędy są w pełni uformowane. Zebrane surowce są równomiernie zwilżają wodą (w proporcji 1:10) i palą w kotłach do temperatury do 320⁰C porcjami po 4-5 kg. Gdy liście traci elastyczność, powierzchnia liści pokrywa się sokiem, ciemnieje i zmienia aromat, ich skręcają i zaczyna się ostatni główny etap obróbki: wilgotne stertowanie. Na czystej podłodze w ciemnym pokoju surowiec jest układany w postaci górki o wysokości 1 metr i okrywany wilgotną tkaniną. Kilka dni później liście, które zdążyły wyprostować się, ponownie skręcają, a potem znowu liści są układane dla fermentacji.

W ten sposób w ciągu 15-20 dniowego procesu fermentacji w warunkach stałej kontroli korelacji temperatury i wilgotności chińska czarna herbata uzyskuje korzystne właściwości i charakterystyczny smak. Całkowicie pozbawione sił pociemniene liści suszą na bardzo mocnym ogniu.

Po obróbce czarna chińska herbata w liściach jest gotowa do spożycia. Chińscy rolnicy spożywają herbatę w liściach. Ale większość zebranej herbaty poddaje się prasowaniu, za tym idzie faza dojrzewania. Pierwszy rok prasowana herbata leży na dolnych półkach w zimnym, ciemnym miejscu. Później herbata jest przenoszna do dobrze przewietrzanego pomieszczenia, gdzie będzie przechowywana jeszcze przez okres co najmniej 1 rok. Ostatnie miejsce przecowywania – suche, tu herbata będzie dzie nabierała siły w ciągu kilka lat. Miejscowi wierzą, że czarna elitarna herbata jest bardzo pożyteczna dla zdrowia i stosuje się w celach profilaktycznych, również jako lekarstwo.

W słynnym „Traktacie o roślinach leczniczych”, Bentsao Gangmu, wielki średniowieczny uczony z Chin Li Shih-Chen, powiedział: „Herbata pomaga w przyswojeniu pokarmów i jest dobry dla żołądka, ma ciepły charakter i rozprasza zimno.” Współczesne badania potwierdzają, że elitarna czarna herbata jest bardzo pożyteczna dla zdrowia.

Zawarte w niej polifenole herbaty (teaflawiny oraz tearubiginy) nie tylko dają bardzo charakterystyczny ciemny kolor, ale są także skuteczne jako przeciwutleniacze, mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, leczą choroby mózgowo-naczyniowe, cukrzycę, obniżają poziom tłuszczów we krwi i ciśnienie krwi, hamują namnażanie komórek nowotworowych. Także zwiększa odporność oraz działają w regulacji metabolizmu tłuszczu.

2 produkt(ów)

na stronę
Ładowanie...Załaduj więcej...

2 produkt(ów)

na stronę