Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Czerwona

Czerwone herbaty

Chińska czerwona herbata – to jest mocno fermentowana herbata (utlenianie osiąga 70-90%), Poza granicami Chin nazywa się czarną. Zamieszanie wynika z faktu, że Europejczycy, którzy w XVII wieku wynaleźli dla siebie herbatę, nie wnikając w szczegóły umownie podzielili wszystkie gatunki herbaty według koloru naparu - zielony i czarny. Lecz w Chinach, które są ojczyzną herbaty, jej historia wynosi tysiące lat, gatunków herbaty jest znacznie więcej. Czerwona herbata w porównaniu z innymi pojawiła się nie tak dawno- w wiekach XV-XVI w górach Wuyi Szań, gdzie technologia produkcji herbaty rozprzestrzeniła się na sąsiednie prowincje - Anhui, Hubei, Jiangxi, Hunan, Guangdong, Zhejiang, Jiangsu i Yunnan.

Według różnicy w surowcach i niuanse technologiczne, czerwone herbaty są podzielone na trzy główne kategorie - „Xiao Zhong”, “Gongfuhong” and “Hongsuicha”, których istnieją setki gatunków herbat, a każda z nich ma swój niepowtarzalny smak i licznych miłosnikówi. Dla każdego gatunku herbaty produkcyjny proces składa się z czterech etapów: Wei Diao („suszenie ”), Zhou Nan („przybijanie i skręcanie”), Fa Jiao („fermentacja”) oraz Gan Zao („suszenie”). Lekko podsuszone liści herbaty najpierw skręcają i prybijają, a następnie pozostawiają na parę godzin do utleniania, po tym powoli nagrzewają. Ogólną zasadą jest: im wolniejszy jest proces nagrzewania i bardziej umiarkowana jest temperatura w trakcie fermentacji i suszenia, tym lepiej będzie jakość czerwonej herbaty.

Chińska czerwona herbata tonizuje, pobudza krążenie krwi, obniża poziom cholesterolu, tłuszczów i odświeża oddech. Wysoka zawartość garbnika wspomaga gojenie uszkodzonej śluzówki przewodu żołądkowo-jelitowego. Ponadto, herbata czerwona to jest naturalny lek przeciwdepresyjny, który łagodzi rozdrażnienie i stres, pozbawia napięcia psyhosomatycznego pozostawia uczucie spokoju. Chińczycy twierdzą że czerwona herbata „podnosi żar w sercu”, to znaczy, że ozgrzewa ciało i ociepla na duszy. Zwłaszcza czerwona herbata jest wskazana dla „zimnego” typu ludzi (wrażliwych na zimno, o szybkim zmęczeniu i senności). Co do pozostałych ludzi - jest to najlepszy wybór dla każdego w chłodnej porze roku!

W naszym sklepie internetowym można kupić czerwoną herbatę wyprodukowaną ręcznie w małych gospodarstwach rolnych, które znajdują się w zabytkowych miejscach produkcji herbaty. Wszystkie wyżej wymienione lokalizacji pod koniec XX wieku otrzymały status rezerwatów przyrody na poziomie krajowym, jak i globalnym.

7 produkt(ów)

na stronę
Ładowanie...Załaduj więcej...

7 produkt(ów)

na stronę