Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Guangdongski

Oolong Guangdongski

Guangdong - jedna z najbardziej południowych prowincji Chin, położona jest w strefie subtropikalnego monsunowego klimatu i słynie ze swych oolongów z gór Feniksu położonych na północy prowincji w regionie miasta Сhaozhou. Region ten położony jest niedaleko od Morza Wschodniochińskiego, dlatego klimat jest łagodny, opady roczne wynoszą ok. 2000 mm, a średnia temperatura wynosi +22°С. Pogoda może się zmieniać kilka razy dziennie i jeżeli pół kilometra dalej pada deszcz, to absolutnie nie oznacza, że nad twoją głową nie może świecić słońce.

Herbaciane krzewy typu „Dan Cong” (pojedyncze) rosną na wysokości od 400 do 1300 metrów nad poziomem morza. Są to dość wysokie krzewy z cienkimi gałęzistymi łodygami oraz dużymi liśćmi, które w zależności od wysokości górnych stoków, gęstości mgły oraz wilgotności, kontrastu temperatur powietrza oraz urodzajności gleby rodzą niepowtarzalnie aromatyczne bukiety ponad 80 odmian Guangdongskich oolongów.

Zbiór herbaty odbywa się osobno z każdego krzewu. Najbardziej znana odmiana - Feng Huang Dan Cong - „Samotny Krzew z Góry Feniksu”. Zasadniczo, tak można nazwać dowolny Guangdongski oolong, ale „pełne imię” obowiązkowo będzie zawierało sprecyzowaną charakterystykę.

Często w nazwie są obecne nazwy różnych rodzajów orchidei - Mi Lan Xiang Dan Cong (Samotny Krzew z Aromatem Miodowej Orchidei),Yu Lan Xiang Dan Cong (Samotny Krzew z Aromatem Nefrytowych Orchidei) oraz inne.

Należy szczególnie wyróżnić takie odmiany jak Ba Xian Dan Cong (Samotno rosnący krzew Ośmiu Nieśmiertelnych), Bai Ye Wu Dong Dan Cong (Biały List) Xi Ren Xiang Dan Cong (Oolong z Aromatem Migdałów).

Te oraz wiele innych oolongów z Сhaozhou mają nie do opisania bogatą paletę smaków, wspaniały aromat, długi i głęboki posmak. Nauczyć się wytwarzać taką herbatę, wydzielać z liści oraz utrwalać w przygotowanej herbacie najbardziej delikatne nuty i jej właściwości jest największym mistrzostwem, które wiekami rozwijało się w regionie gór Feniksu.

Technologia obróbki Сhaozhouskich oolongów zasadniczo nie różni się od Wuyi oolongów, za wyjątkiem „rodzinnych” tajemnic szczególnie wybitnych mistrzów. A ogólna różnica smakowej i aromatycznej „melodii” feniksowych herbat od Wuyi oolongów – są bardziej jagodowo cierpkie i miodowe. Zawdzięcza się tę różnicę mikroklimatowi oraz właściwościom Dan Cong ,rozwiniętych pod jego wpływem.

2 produkt(ów)

na stronę
Ładowanie...Załaduj więcej...

2 produkt(ów)

na stronę