- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
Wuyi Shański oolong Da Hong Pao, czyli "Wielka Czerwona Szata" - najsłynniejsza odmiana herbaty oolong z regionu Wuyi Shan, już od dawna stała się symbolem tego regionu. Podczas obróbki herbata "Da Hong Pao" przeszła wielokrotne skręcanie, fermentację oraz podgrzewanie przebiegające na mocnym ogniu.
W postaci suchej są to zrolowane liści o średnim rozmiarze. Aromat suchej herbaty jest ciepły, chlebowo-pikantny z nutą kwiatów. Napar jest przezroczysty w odcieniu orzecha laskowego.
Bukiet zaparzonej herbaty jest ciepły, jasny, wieloaspektowy, chlebowo-pikantny z nutą jagód, kremowego karmelu, wanilii i ciasteczek domowych. Intensywny zapach chleba i kwiatów jeszcze długo utrzymuje się na ściankach czarki. Smak jest zawiesisty, miękki, maślany, lekko słodki, w zwiększonym stężeniu lekko cierpki. Przyjemny, orzeźwiający posmak.
Herbatę "Wielki Czerwony Szlafrok" należy parzyć wrzątkiem o temperaturze 95 °C w czajniku Yixing dla oolongów o mocnej fermentacji lub w gajwanie. Parzyć można kilkakrotnie z wydłużeniem ekspozycji. Proporcje: 5-6 g herbaty na 100 ml wody. Jedną porcję herbaty można zaparzać 6-7 razy. Pasuje również do jednorazowego parzenia w filiżankę, tea potie lub termosie (1,5 -2 g herbaty na 300 ml wody).
Doskonała niedroga herbata do codziennego picia, którą można nazwać "lekką wersją" drogiej, ceremonialnej herbaty Da Hong Pao - dość gęstą, miękką i wieloaspektowa. Ma działanie ogrzewające, lekko tonizujące, medytacyjne.