- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
„Świeży aromat Tie Guan Yin" – herbata typu oolong o średnim stopniu fermentacji z regionu Xiping, gdzie zlokalizowane są najstarsze plantacjie herbaty. Historia herbaty lokalnej sięga 1736 roku, kiedy ten region został włączony rejestru cesarskiego.
W postaci suchej herbata ma postać jasnozielonych kulek sferycznego skrętu o niewielkim rozmiarze. Aromat jest delikatny, świeży i kwiatowy. Napar jest przejrzysty w odcieniu złoto-zielonym, w trakcie picia herbata zmienia kolor na żółty.
Bukiet zaparzonej herbaty jest świeży, kwiatowy z drzewiastymi i owocowymi nutami. Smak jest miękki, zmieniający się, maślany, lekko słodki. Aromat delikatny, lekki. Ma przyjemny, jedwabisty posmak.
Herbatę parzyć należy wrzątkiem o temperaturze 95 °C w czajniku wykonanym z porowatej gliny dla oolongów o słabej fermentacji lub w gajwanie. Proporcje: ok. 6 g herbaty na 120 ml wody. Parzyć można kilkakrotnie. Pierwszy napar powinien mieć 10 sekund, kolejne stopniowo przedłużać do 2 minut. W ten sposób można zaparzać te same listki do 5-6 razy.
Jest to dobry wybór do codziennego picia herbaty – herbata jest łatwa do zaparzenia z delikatnym, kwiatowym bukietem i łagodnym smakiem. Łagodzi psychosomatyczne zmęczenie i napięcie nerwowe, odświeża percepcje, stymuluje wyobraźnię.