Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Żółta

Żółte herbaty

Żółta herbata lub Huang-Cha jest klasyfikowana jako herbata słabej fermentacji (20%). Według swoich właściwości jest blisko białej oraz zielonej herbat, ale w trakcie obróbki poddaje się przez liks godzin leżakowaniu, men-huang, dzięki czemu uzyskuje swoisty aksamitny smak i wykwitny aromat.

Najbardziej znaną żółtą herbatą jest słynny Shan Yin Zhen Zhen Chun „Srebrne Igły z Cesarskiej góry”. Do niedawna wyprodukowanie tego rodzaju herbaty nie wykraczała poza lokalizację historycznej ojczyzny nad jeziorem Dongting-hu, Hunan. Od niepamiętnych czasów żyli tutaj rybacy oraz pustelnicy, którzy między innymi uprawiali herbatę. Faktycznie, tu nie ma żadnej góry, są tu malownicze zielone wzgórze, które wznoszą się nad bezbrzeżną powierzchnią wodną praktycznie na kika dziesiętek metrów. Wyspa nie jest duża, można ją spokojnie przejść wdłuż i wrzerz na piechotę w ciągu godziny, powierzchnia wyspy wynosi 0,37 kilometrów kwadratowych. Plantacja herbaty jest znacznie mniejsza. Trochę dziwne, ciche, odosobnione, ale bardzo piękne miejsce. Herbata, która tu rośnie, posiada swój niesamowity, tajemniczy urok.

Najlepszą żółtą herbatą produkują tylko przez kilka dni w skali roku, w okresie: koniec marca - początek kwietnia. Zbierają pączki we wczesnych godzinach porannych, kiedy pogoda jest bezchmurna. Zebrane nieco później pączki mogą służyć jako surowiec do herbaty pierwszego i drugiego gatunku. Dla wyprodukowania jednego kilograma herbaty jest potrzebne około 25 tysięcy pączków. Wszystkie pączki są jeden w jeden- twarde, z soczystym, jasno zielonym ciałkiem, pokryte białym meszkiem. Z zebranymi pączkami prze trzy dni i try nocy „czarują” herbaciane mistrzowie: tradycyjna technologia obróbki zajmuje ok. 72 godzin (czasami więcej). W tym okresie zmieniają jedna drugą 8 sukcecywnych operacji: częściowa fiksacja zieleni fēn shā, chłodzenie tan Liang, pierwsze suszenie chu hong, pierwsze leżakowanie chu bao, powtórne suszenie fu hong, chłodzenie tan liang, powtórne leżakowanie fu bao oraz ostateczne palenie zu huǒ.

Prawdziwa chińska żółta herbata jest bogata w witaminy, antyoksydanty i kofeinę. Ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, oczyszcza krew i zwiększa odporność. Jak inne lekko fermentowane herbaty stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, dlatego nie jest zalecane picie tego gatunku herbaty „na pusty żołądek” - lepiej po jedzeniu (po godzinie lub dwóch). Herbata łagodzi zmęczenie i stres, odświeża percepcję, rozwija emocjonalnie i promuje dobry smak.

W naszym sklepie można kupić żółtą herbatę najwyższej jakości! Wszystkie gatunki reprezentowane w naszych kolekcjach, są wyrobione ręcznie w małych gospodarstwach położonych w naturalnych rezerwatach krajowego i międzynarodowego poziomu.

2 produkt(ów)

na stronę
Ładowanie...Załaduj więcej...

2 produkt(ów)

na stronę