- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
„Czerwona herbata Diańska z Jinggu” wyprodukowana została w górach Jingg (półdniowa część prowincji Yunnan administracyjnej dzielnicy Puerh) według technologii wyprodukowania tych gatunków herbat (dian hongów) która pojawiła się w latach 40-tych XX wieku w regionie Fengqing (rejon północno-zachodniej prowincji Yunnan).
W postaci suchej są to długie, cienkie wykrzywione zrolowane liści ciemno brązowego koloru i pączków. Aromat suchej herbaty jest intensywny, owocowo chlebowy z drzewiastymi nutami. Napar jest przezroczysty, w kolorze ciemnego bursztynu.
Bukiet przygotowanej herbaty jest jasny, ciepły, chlebowo korzenny, z drzewiastymi i owocowymi nutami. Smak jest mocny, soczysto cierpki, lekko słodki, z orzeźwiającym kwaskiem. Gęsty, ciepły, owocowo chlebowy aromat. Stały, orzeźwiający posmak.
Herbatę należy parzyć wrzątkiem o temperaturze 95-100°C w gaiwanie lub czajniku z porowatej gliny dla czerwonej herbaty. Proporcja: 4-5 g herbaty na 100 ml wody. Parzyć można kilkakrotnie ze stopniowym wydłużeniem ekspozycji. Jedną porcję herbaty można zaparzać 9-10 razy.
Dobrze nadają się do wrzenia i „jednorazowego” zaparzania w termosie lub kubku (proporcja: 1 g herbaty na 180 ml wody).
Doskonały wybór dla codziennego picia herbaty w zimnych porach roku - z mocnym, orzeźwiającym smakiem i o ogrzewającym działaniu.