Masz pytanie ? Zadzwoń: +48 608 668 365
Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Ku Ding Shui Xu (25 gr)

Oceń ten produkt jako pierwszy

„Herbata" zdrowia, piękna i długich lat życia

Dostępność: W magazynie

18,00 zł
-+

Szczegóły

Znany, jako „herbata zdrowia, piękna i długich lat życia” napój Ku Ding został po raz pierwszy opisany w 1765 r. w farmakopei Bencao gangmu pod nazwą Dong Qing albo Wiecznie Zielony, co następnie doprowadziło do pewnego zamieszania w słownictwie: napój z dwóch gatunków roślin – Ilex (Ilex kudingcha i Ilex latifolia) lub ostrokrzewu (rodzina ostrokrzewowatych), rosnącego w okręgu Danxi w prowincji Guangxi, oraz Ligustru (rodzina oliwkowatych), rosnącego w Syczuan i w Japonii, może nazywać się Kudin. Ku Ding z Syczuan Shui Xu (pełna chińska nazwa - Sha Qing Shui Xu albo „Turkusowe Góry – Wspaniałe Wody”) robią z malutkich wiosennych listków Ligustrum robustum.

Tradycyjnie wywar z liści Ku Ding stosują w medycynie chińskiej do zapobiegania i leczenia przeziębienia, jako środek odksztuszający, do uzupełnienia płynów, na zaburzenia trawienne i inne schorzenia. Współczesne badania potwierdzają właściwości lecznicze napoju, który zawiera ponad 200 korzystnych składników – białka, aminokwasy, polifenole oraz związki flawonowe, witaminy C, D, E, b-karoten, potas, wapń, mangan, cynk, selen, fosfor i inne. Normalizuje ciśnienie i korzystnie wpływa na działanie układu krwionośnego, łagodzi przebieg przeziębienia, wspomaga detoksykację organizmu i wydala z niego produkty połowicznego rozpadu białka, skutecznie reguluje metabolizm i nie ma skutków ubocznych.

Zbiórka i obróbka surowca są identyczne z wyrobieniem pączkowych gatunków zielonej herbaty z Syczuan – wiosenny zbiór, wstępne podwędzanie, pieczenie niewielkich porcji surowca w kotle w temperaturze 150-200℃ (w zależności od gatunku i pożądanych wyników liście przy tym uginają i skręcają) oraz końcowe suszenie na stelażu do kompletnego wyschnięcia.

W postaci suchej – drobne, skręcone listki jasno-zielonego koloru. Aromat delikatny, ziołowo-miodowy. Napar przezroczysty, o jaskrawym jasno-zielonym odcieniu. Smak gotowego napoju wyróżnia się jaskrawą soczystą goryczką na tle maślanych i ziołowo-miodowych nutek, którą zastępuje słodki orzeźwiający posmak. Aromat bardzo delikatny i subtelny.

Zaparzać drobne delikatne listki najlepiej w gajwaniu lekko wystygłym wrzątkiem 80-90°С dając około 3 g na 120 ml wody. Pijemy parząc kilkakrotnie, pierwsze 3-4 razy nie trzeba czekać, następnie – stopniowo wydłużając czas parzenia, można wykorzystać wsad jeszcze kilka razy.

Ku Ding – napój, który za pierwszym razem potrafi mocno zadziwić swoim niezwykłym smakiem, ale później zająć z pewnością miejsce w szeregu ulubionych. Dobrze łączy się z miodem, imbirem, liściem bambusa, pu erhem oraz innymi smacznymi i zdrowymi składnikami. Jego działanie szczególnie dobrze czuć o zimnej porze roku – w sezonie przeziębień i infekcji.

Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

  1. Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję

Jak oceniasz ten produkt? *

  1 gwiazdka 2 gwiazdki 3 gwiazdki 4 gwiazdki 5 gwiazdek
Ocena