- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
Herbatę organiczną Sheng wytwarza się z pędów wiosennych drzew herbacianych rosnących w warunkach naturalnych lasu górskiego na wysokości 2100 m (w mieście Lincang w prowincji Yunnan w południowo-zachodniej części Chin).
W postaci suchej są to cienkie i zrolowane liście średniego rozmiaru o brunatnym odcieniu. Aromat suchej herbaty jest delikatny, korzenno-drzewiasty. Napar jest przejrzysty, jasnozielony.
Bukiet przygotowanej herbaty jest młody, jasny, drzewiasto-balsamiczny z lekką nutą dymu i suszonych owoców. Smak jest zawiesisty, soczysto-cierpki z lekkim kwaskiem. Aromat delikatny, ziemisto-korzenny. Przyjemny, orzeźwiający posmak.
Herbatę należy parzyć wrzątkiem o temperaturze 95 °C w gaiwanie lub czajniczku z porowatej gliny przeznaczonym dla Sheng Pu-erhów. Proporcje: 4,5 g herbaty na 100 ml wody. Parzyc należy kilkakrotnie ze stopniowym wydłużeniem ekspozycji. Jedną porcję herbaty można parzyć do 9 razy.
Jest doskonałym naturalnym energetykiem o wyrazistym orzeźwiającym smaku z efektem tonizującym.