Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Meng Son (fabryka Jing Dian Cha Ye) 2016

Oceń ten produkt jako pierwszy

Chińska herbata wytwarzana z wiosennych pędów w miejscowości Meng Song.

Dostępność: W magazynie

7,50 zł

* Wymagane pola

7,50 zł
-+

Szczegóły

Shu Pu-Erh „Meng Song” z fabryki Ching Dyan Cha Ye. Wykorzystane zostały ze zbiorów 2016 r. wiosenne pędy drzew herbacianych, rosnące w miejscowości MengSong w regionie Menghai.

357 g placek średniej spoistości, łatwo dzieli się na czerwone pączki, średniej wielkości wici ciemnobrązowych liści i ich cząstki oraz długie cienkie gałązki (ogonki). Aromat suchej herbaty jest gęsty i chlebowo-orzechowy. Napar jest przejrzysty, w bogatym czerwono-brązowym odcieniu.

Bukiet przygotowanej herbaty jest dojrzały, okrągły, orzechowy z nutą jesiennych liści, dębowego mchu i żytniego chleba. Smak jest łagodny, soczysty, zmieniający się, słodki (bez cierpkości i goryczki). Aromat jest gęsty, ciepły, orzechowy. Przyjemny, aksamitny posmak.

Parzyć należy wrzątkiem o temperaturze 95-100 °C w gaiwanie lub czajniczku wykonanym z porowatej gliny dla Shu Pu-erhów. Proporcje: 9-10 g herbaty na 100 ml wody. Parzyć należy kilkakrotnie ze stopniowym wydłużeniem ekspozycji. Jedną porcję herbaty można parzyć do7 -8 razy.

Jest doskonała i niedroga herbata z miękkim orzechowym posmakiem o rozgrzewającym i relaksującym działaniu. „Smocze grudki ze Starych Drzew góry Wuliangshan" – jest to herbata farmerska z regionu Jing Dong Prefektury Pu-erh. Do jej produkcji wykorzystane zostały wiosenne pędy wiekowych drzew herbacianych ze zbiorów 2016 r.

W postaci suchej są to duże ciemnobrązowe grudki zlepionych ze sobą liści, gałęzi i pączków. Aromat jest delikatny, chlebowo-orzechowy. Napar jest przejrzysty, w jasnym brązowym kolorze.

Bukiet przygotowanej herbaty jest dojrzały, okrągły, chlebowo-orzechowy z śmietankową nutą czekolady, ciasta biszkoptowego, owoców oraz drewna. Smak jest gęsty, miękki, aksamitny, słodki z lekkim kwaskiem oraz akcentami przypraw korzennych – posmak zmienia się w trakcie picia herbaty. Aromat jest gęsty, ciepły, owocowo-orzechowy. Przyjemny, trwały posmak.

Parzyć należy wrzątkiem o temperaturze 100°C w czajniku z porowatej gliny dla Shu Pu-erhów lub w ceramicznym gaiwanie z grubymi ściankami. Proporcje: 7-8 g herbaty na 100 ml wody. Parzyć można kilkakrotne ze stopniowym wydłużeniem ekspozycji. Jedną porcję herbaty można parzyć do 15 razy.

Doskonały Shu na same różne sytuacje i nastroje, lecz biorąc pod uwagę delikatność herbaty oraz jej wysoką odporność na parzenie, optymalnym rozwiązaniem będzie „regenerujące” picie herbaty w drugiej połowie dnia.

Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

  1. Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję