- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
Nai Xiang Jing Xuan (Mleczny Oolong), "B" Znakomity Mleczny Oolong" - nazywany bywa także „Płomiennym kwiatem o mlecznym smaku". Jest to jedyna sztucznie aromatyzowana herbata w naszej kolekcji, likier Baileys wśród naszych herbat. Została wyprodukowana na prośby klientów z najwyższego gatunku oolongu powiatu Anxi. W trakcie fermentacji herbata została poddana obróbce aromatem spożywczym tajwańskiej produkcji (podobny proces stosuje się podczas produkcji herbat kwiatowych). Należy pamiętać, iż nie istnieje naturalnie aromatyzowany „Mleczny Oolung".
W postaci suchej są to małe węzełki półsferycznego skrętu w odcieniu błotno-zielonym z małymi żółtymi gałązkami. Aromat suchej herbaty jest słodki, kwiatowy. Napar przejrzysty w odcieniu złoto-zielonym, w trakcie picia herbata kolor staje się żółty.
Bukiet zaparzonej herbaty jest jaskrawy, lekki, kwiatowy z nutami śmietankowego karmelu, waniliowych lodów i owocowych landrynek. Aromat delikatny, ciepły i słodki. Smak jest miękki, maślany, lekko słodki bez goryczy lub cierpkości, z lekkim owocowym kwaskiem. Przyjemny, orzeźwiający posmak.
Parzyć należy wodą o temperaturze 95 °C w czajniku wykonanym z porowatej gliny dla oolongów o słabej fermentacji lub w ceramicznym gajwanie. Proporcje: 6 g herbaty na 100 ml wody. Parzyć można kilkakrotnie z wydłużeniem ekspozycji. Jedną porcja herbaty można zaparzać do 10 razy.
„Mleczny Oolong" będzie cieszył absolutnie wszystkich miłośników kwiatowych i aromatyzowanych herbat. Jest to odświeżająca, tonizująca oraz pozytywnie wpływająca na organizm herbata. W Chinach i Tajwanie istnieje tradycja picia tej herbaty przed posiłkami, aby zwiększyć apetyt i poprawić metabolizm.