- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
Samotne krzewy „Aromat Pachnących Traw" została wyprodukowana wiosną 2016 r. w górach Feniks zgodnie z tradycyjną technologią (wielokrotne skręcanie, średni ogień) z najlepszych wysokogórskich liści.
W postaci suche są to duże, wykwintne bordowo-brązowe wici skręconych liści. Aromat suchej herbaty jest lekki, słodki i korzenno-kwiatowy. Napar jest przejrzysty w odcieniu brzoskwiniowym.
Bukiet zaparzonej herbaty jest wyrafinowany, wytworny, kwiatowy, z nutami jagód i korzennych traw. Smak jest miękki, jedwabisty, głęboki oraz słodki o delikatnej cierpkości winogron, łagodnym kwasku jagód oraz z niuansami korzennych przypraw. Przenikliwy kwiatowy aromat. Długi, orzeźwiający posmak.
Parzyć należy wrzątkiem o temperaturze 95-100°C w czajniku z porowatej gliny dla ulungów o mocnej fermentacji lub w gajwanie. Proporcje: 4-5 g na 100 ml wody. Zaparzać można kilkakrotnie ze stopniowym wydłużeniem ekspozycji. Jedną porcję herbaty można zaparzać do 7–8 razy.
Herbata nie boi się wrzącej wody oraz przetrzymania, nie ma gorzkawego smaku nawet przy mocnej koncentracji. Smak staje się tylko cierpkim i nasyconym, a posmak – słodkim.
Jest to wspaniała ceremonialna herbata dla wyrafinowanych miłośników – wyjątkowo delikatna, szlachetna oraz piękna.