Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Shi Tou Cun Sheng Cha "B" 2016

Oceń ten produkt jako pierwszy

Ta herbata jest przygotowywana wczesną wiosną 2016 roku w górach Ulyanshan.

Dostępność: W magazynie

14,50 zł

* Wymagane pola

14,50 zł
-+

Szczegóły

Sheng z miejscowości Shi Tou" został zebrany i przygotowany wczesną wiosną 2016 roku w górach Ulyanshan (północno-zachodni region herbaciany, miasto Dali w Chinach).

W postaci suchej są to duże, srebrno-beżowe mechate pączki oraz zrolowane  brunatno-zielone liście z długimi gałęziami. Aromat suchej herbaty jest łagodny, subtelny, pikantnie-drzewiasty. Napar jest przezroczysty, osłomkowej barwie.

Bukiet przygotowanej herbaty jest lekki, a zarazem głęboki, ziemisto-korzenny z ziołowymi, korzennymi oraz owocowymi i grzybowymi nutami.  Smak jest soczysty, zawiesisty, oleisty, zmieniający się, w mocnej koncentracji cierpki, lecz dość przyjemny z lekkim kwaskiem i miętowym ochładzającym posmakiem. Aromat jest łagodny, pikantne-drzewiasty z nutą „kompotu z suszu." Herbata daje soczysty, cytrynowo-miętowy posmak.

Parzyć herbatę należy we wrzątku temperaturze 95-100 °C w gaiwanie lub czajniczku z porowatej gliny, przeznaczonej dla Sheng Pu-erhów. Proporcje:5 g herbaty na 100 ml wody. Parzyć należy kilkakrotnie ze stopniowym wydłużeniem ekspozycji. Jedną porcję herbaty można parzyć do 9 razy.

Herbata ta jest doskonałym wyborem do codziennego picia: jest żywa, wielostronna, dość łagodna, łatwa w parzeniu. Działa orzeźwiająco, tonizującą oraz pozytywnie wpływa na organizm.

Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

  1. Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję