Masz pytanie ? Zadzwoń: +48 608 668 365
Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Shou Mei

Oceń ten produkt jako pierwszy

Herbata w skórce mandarynki

Dostępność: W magazynie

15,00 zł
-+

Szczegóły

Shou Mei – składa się przeważnie z liści herbaty, do 5-6 liścia, z niewielką ilością liściowych pąków, jedynie do 10%.

Każdy rodzaj herbaty posiada własne odcienie smaku. Mimo różnych legend o starożytności przepisu herbaty Shou Mei („Brwi Długowieczności”), zdobyła ona popularność w połowie ubiegłego wieku w ciężkim okresie, kiedy dobrej herbaty w Chinach nie było wcale, albo była za droga dla prostego ludu. Temu zebrane liście herbaty przyzwoitego (jak na herbatę) wieku były podsuszane na świeżym powietrzu, lekko zgniatane dla fermentacji oraz ostatecznie suszone. Do uzyskanej masy dodawano niewielką ilość pąków zebranych z tych samych krzewów, i chłopsko-robotnicza herbata była gotowa.

Przy należytej jakości źródłowego liścia herbaty oraz przestrzeganiu technologii można uzyskać całkiem ciekawy napój. Wielu koneserów herbaty uważają, że właśnie Shou Mei najpełniej ujawnia całą subtelność i wyrafinowanie smaku białej herbaty. W pewnym stopniu podzielam to zdanie.

Do produkcji tej herbaty wzięto liściastą białą herbatę Shou Mei i zapakowano w skórkę z dziko rosnącej chińskiej mandarynki bardziej przypominającej duży kumkwat. Z mandarynki usuwa się środek i w zamian owoc wypełnia się herbatą Shou Mei. Następnie nadziewane herbatą mandarynki wkłada się do specjalnej szafy, gdzie są podsuszane gorącym powietrzem, które wyparza wilgoć, ale nie zapieka ani owocu, ani herbaty. Wysuszone mandarynki z herbatą stygną przez jakiś czas i „dochodzą” po obróbce termicznej, żeby zmniejszyć kruchość. Ostatecznie każda mandarynka jest pakowana w papier, oklejana taśmą i jest gotowa do wysyłki miłośnikom tego napoju.

Mimo niedrogich pierwotnych składników produkt końcowy już jest ciężko określić, jako tani. Jest to zrozumiałe – przeważnie stosuje się przy nim prace ręczne.

Porady dotyczące parzenia herbaty

Taką herbatę parzy się razem ze skórką, lecz przed zaparzaniem należy połamać ja na kilka części, żeby herbata lepiej się zaparzała i ujawniała się.

Jednej mandarynki starcza na 1-2 ceremonie, w zależności od wielkości naczynia, ale każde parzenie daje nam co najmniej 10 wspaniałych rozlań!

Radzimy zaparzać w gaiwanie lub czajniczku do gong fu zaczynając od 80 stopni i zwiększając temperaturę do wrzątku przy 4-5 rozlaniu. Lecz można również zaparzyć 1 mandarynkę w 1,5-2 l wody.

Przy tej herbacie możecie spędzić niejeden wspaniały wieczór.

Rozmiary mandarynek się różnią, od 3 do 4,5 cm. Waga – 10-20 gramów. Wszystkie mandarynki sa przykryte „pokrywką”. W środku – klasyczna Shou Mei: widać ciemne liście herbaty, niewielkie gałązki oraz pewną ilość herbacianych pąków.

Aromat tej herbaty – to charakterystyczny aromat herbaty Shou Mei, słodkawy, prawie jesienny, z dominującą cytrusową, lekko gorzkawą nutą.

Dobre w tej herbacie jest to, że jej przyrządzenie nie wymaga dużo czasu. Klasyczny wariant europejski całkiem też pasuje. Tańce z termometrem wokół czajnika też nie są potrzebne – herbata wybaczy każdą temperaturę wody. Generalnie, sposób przygotowania jest prosty – łamiemy na pół, wrzucamy do czajnika, zalewamy zagotowaną i lekko wystygłą wodą. Po 5 minutach herbata jest gotowa. To – jeśli wybieramy prostą drogę.

Jeżeli interesują Cię eksperymenty – oto kilka rad

Im bardziej gorąca jest woda, tym smak herbaty jest ciekawszy.

Skórkę z mandarynki, z reguły, parzy się razem z herbatą. Ale przez obecność w skórce resztek białej warstwy przy dłuższym parzeniu herbata może nabyć charakterystyczną cytrusową gorycz. Dlatego po jakimś czasie po zaparzeniu skórkę można usunąć.

Przy zaparzaniu bez mandarynowej skórki cytrusowy posmak jest bardzo lekki i prawie nie zauważalny.

Herbatę można pic zarówno na gorąco, jak i na zimno. Przy czym zimna herbata dobrze orzeźwia podczas letnich upałów.

Kolor przyrządzonej herbaty jest żółty, nasycony. Aromat – złożony, mocny, charakterystyczny. Jeżeli parzono razem ze skórką z mandarynki, w pierwszej kolejności czuć aromat suchej skórki. Następnie dochodzi słodki miodowo-kwiatowy aromat, i całość wieńczy dojrzały zapach starej sauny.

Natomiast, smak nie wszystkim może przypaść do gustu. Po pierwsze, sam w sobie smak klasycznej herbaty Shoumei nie wszystkim się podoba. Jest to lekka herbata bez mocnych odcieni. Po drugie, smak cytrusowej skórki przytłacza smak herbaty w pierwszym momencie dosyć mocno. Ale za to po chwili smak herbaty objawia się na języku. Jest słodki. Bardzo lekka cierpkość nie powoduje uczucia ściągania w ustach. Posmak jest długotrwały i przyjemny.

Parzone liście, w zasadzie, potwierdzają wszystko powiedziane powyżej. Pachną rozparzoną miotłą z ziołami do sauny, mają równomierny czekoladowy kolor.

W ogóle, całkiem ciekawy napój, który można spróbować dla odmiany. Herbata jest dobra na gorąco i po prostu jako orzeźwiający zimny napój podczas letnich upałów.

Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

  1. Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję

Jak oceniasz ten produkt? *

  1 gwiazdka 2 gwiazdki 3 gwiazdki 4 gwiazdki 5 gwiazdek
Ocena