- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
Porcjowany Shu Puer "Tocha" wyprodukowany wiosną 2015 r. z wiosennych pędów herbaty Taidi Cha rosnącej w rejonie Menghai.
Jest to pięciogramowa sprasowana pigułka z cząstek małych liści oraz rudawych pączków (wysoka zawartość). Aromat suchej herbaty jest dyskretny, drzewiasto-orzechowy. Napar jest w intensywnym czerwono-brązowym kolorze.
Bukiet przygotowanej herbaty jest ciepły, drzewiasto orzechowy z nutkami chleba oraz jagód. Smak mocny, ale dosyć miękki, w wysokiej koncentracji jest lekko cierpki, delikatnie słodki, z lekką orzechową goryczką, jaką dają orzechy, oraz z kwaskiem suchych jagód. Aromat jest spokojny „leśny”. Przyjemny, aksamitny posmak.
Parzyć należy wrzątkiem o temperaturze 95-100 °C w czajniku wykonanym z porowatej gliny dla Shu Pu-erhów lub w gaiwanie. Proporcje: 1 „tocha” na 100 ml wody. Pierwsze parzenie herbaty powinno trwać ok. 10 sekund, następnie należy parzyć kilkakrotnie ze stopniowym wydłużeniem ekspozycji. Jedną porcję herbaty można parzyć do 9 razy.
To jest idealna herbata do przygotowywania i „jednorazowego” parzenia w termosie, teapocie (proporcja bardzo zależy od preferencji smakowych, optymalnie 1 Tocha na 0, 75 litra wrzątku).
To jest dobry wybór do codziennego picia herbaty - prosty i wyraźny smak, który nie wymaga specjalnych umiejętności do parzenia herbaty. Ma efekt ogrzewający, łagodnie tonizujący.