Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Tai Ping Hou Kui

Oceń ten produkt jako pierwszy

Zielona herbata należąca do tzw. dziesięciu Wielkich Herbat Chińskich

Dostępność: W magazynie

26,00 zł

* Wymagane pola

26,00 zł
-+

Szczegóły

Tai Ping Hou Kui stoi na czele listy Shi Da Ming Cha – Dziesięciu Wielkich Herbat Chińskich. Oficjalna historia tego gatunku zaczęła się na początku XX wieku w miasteczku Hou Keng. Herbata, którą produkował włościanin Wang Kui-cheng, o wspaniałym smaku i aromacie uzyskała nagrodę główną na targu w Nankin w 1912 roku, jako najlepsza, i od tamtego czasu wielokrotnie zostawała zwycięzcą na krajowych i międzynarodowych targach herbat.

Nazwa, która nieraz jest tłumaczona, jako „Herszt małp z Tai Ping”, w rzeczywistości jest kombinacją nazwy regionu – okręgu Tai Ping, wioski Hou Keng oraz imienia twórcy, Wang Kui-cheng. Według bardziej romantycznej wersji, w momencie, kiedy hodowca herbaty zastanawiał się, jakie imię nadać swojej herbacie naszykowanej do sprzedaży na targu, małpka, która dostała się do domu przez otwarte okno, chwyciła błyszczący w promieniach słońca niewielki zegarek i uciekła. Pościg za włochatym złodziejaszkiem przyprowadził włościanina wprost do małpiego legowiska, gdzie tamta przechowywała swoje klejnoty – monetki, miski, łyżeczki i biżuterię. Taką kolekcję mógł zgromadzić tylko przywódca stada – coś zwinął samodzielnie, pozostałe zabrał współplemieńcom. Dosłownie, jak przywódca gangu. Znalezione klejnoty włościanin zaniósł do miasta, sprzedał i za uzyskane pieniądze kupił dodatkowe grunty do uprawy krzewów herbacianych. Herbatę, zaś, nazwał Hou Kui, Herszt Małp, ku czci włochatego rabusia.

W 1983 r. okręg Tai Pin połączono z okręgiem Huangshan prowincji Anhui, dlatego na mapie już go nie znajdziemy. Ale nadal w tym zadziwiającym miejscu, wśród stromych stoków i pokrytych zielenią wzgórz, przez cały rok krążą mgły, roznosi się szmer strumyków i śpiewy cykad. Pierwsze zbiory zaczynają się wraz z nadejściem okresu Gu Yu - „Zbożowe Deszcze” (trzecia dekada kwietnia) i trwają przez 3-4 pogodne dni, natomiast, drugie – wraz z „Początkiem Lata” (Li Xia, 5-6 maja). Standard gatunku wymaga, aby pąki były soczyste i krzepkie, a liście – delikatne, równe i dojrzałe. Zebraną herbatę wykłada się na stół, z każdej fleszy są robione półfabrykaty do przyszłej herbaty Ta Pin Hou Kui – „dwaj liście obejmują pąk”. Na tym etapie liście częściowo tracą wilgoć. Naszykowany surowiec w niedużych porcjach (do 100 g) smaży się w kotle na węglu drzewnym (temperatura 110°C) przez 2-3 min. Technika i doświadczenie mistrza odgrywają kluczową rolę: za pomocą specjalnej plecionej szufelki on po mistrzowsku miesza, podrzuca i wygładza liście z tym, żeby w końcu stały się równe i płaskie, ale jednocześnie połączone z łodygą. Następnie liście są ostrożnie rozkładane na siatkowej powierzchni prasy, pod którą jest umieszczona tkanina pochłaniająca wilgoć, i kilkakrotnie przejeżdża się je wałkiem nadając liściom ostateczny kształt. Odbitek siatki pozostaje na liściach i służy, jako swego rodzaju „pieczęć” – odznaka dobrej jakości herbaty. Proces produkcji, więc, jest całkowicie ręczny i dosyć pracochłonny.

W postaci suchej – ładne, duże (8-9 cm), podłużne, płaskie herbaciane flesze jasno-zielonych kolorów. Aromat suchej herbaty jest świeży, delikatny, zielno-orzechowy. Napar jest przezroczysty, o jasnym żółtawo-zielonym odcieniu.

Przyrządzona herbata ma bukiet świeży, delikatny, górnolotny, zielno-kwiatowy, z cienką nutką pieczonych kasztanów. Smak ma łagodny, wyraziście słodki, maślany, czysty, jak smak wody z górskiego strumyka. Aromat delikatny, kwiatowy. Wspaniały orzeźwiający posmak.

Porady dotyczące parzenia herbaty

Zalewać należy wrzątkiem chłodzonym do 80°C w porcelanowym gaiwanie lub szklanym naczyniu. Proporcje herbaty do wody: 3 g na 100 ml. Pić należy dolewając wodę po każdym rozlaniu ze stopniowym wydłużeniem czasu parzenia. Wytrzymuje 5-6 parzeń.

„Herszt małp z Tai Ping” – to wyśmienita herbata zasłużono lubiana przez koneserów w Choinach i nie tylko. Najlepszy wybór na gorącą porę roku – gasi pragnienie, odświeża zmysły i podnosi humor, dodaje poczucia lekkości fizycznej i ruchliwości umysłu.

Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

  1. Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję