Masz pytanie ? Zadzwoń: +48 608 668 365
Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Tai Ping Hou Kui

Oceń ten produkt jako pierwszy

Zielona herbata należąca do tzw. dziesięciu Wielkich Herbat Chińskich

Dostępność: Brak w magazynie

26,00 zł

Szczegóły

Tai Ping Hou Kui stoi na czele listy Shi Da Ming Cha – Dziesięciu Wielkich Herbat Chińskich. Oficjalna historia tego gatunku zaczęła się na początku XX wieku w miasteczku Hou Keng. Herbata, którą produkował włościanin Wang Kui-cheng, o wspaniałym smaku i aromacie uzyskała nagrodę główną na targu w Nankin w 1912 roku, jako najlepsza, i od tamtego czasu wielokrotnie zostawała zwycięzcą na krajowych i międzynarodowych targach herbat.

Nazwa, która nieraz jest tłumaczona, jako „Herszt małp z Tai Ping”, w rzeczywistości jest kombinacją nazwy regionu – okręgu Tai Ping, wioski Hou Keng oraz imienia twórcy, Wang Kui-cheng. Według bardziej romantycznej wersji, w momencie, kiedy hodowca herbaty zastanawiał się, jakie imię nadać swojej herbacie naszykowanej do sprzedaży na targu, małpka, która dostała się do domu przez otwarte okno, chwyciła błyszczący w promieniach słońca niewielki zegarek i uciekła. Pościg za włochatym złodziejaszkiem przyprowadził włościanina wprost do małpiego legowiska, gdzie tamta przechowywała swoje klejnoty – monetki, miski, łyżeczki i biżuterię. Taką kolekcję mógł zgromadzić tylko przywódca stada – coś zwinął samodzielnie, pozostałe zabrał współplemieńcom. Dosłownie, jak przywódca gangu. Znalezione klejnoty włościanin zaniósł do miasta, sprzedał i za uzyskane pieniądze kupił dodatkowe grunty do uprawy krzewów herbacianych. Herbatę, zaś, nazwał Hou Kui, Herszt Małp, ku czci włochatego rabusia.

W 1983 r. okręg Tai Pin połączono z okręgiem Huangshan prowincji Anhui, dlatego na mapie już go nie znajdziemy. Ale nadal w tym zadziwiającym miejscu, wśród stromych stoków i pokrytych zielenią wzgórz, przez cały rok krążą mgły, roznosi się szmer strumyków i śpiewy cykad. Pierwsze zbiory zaczynają się wraz z nadejściem okresu Gu Yu - „Zbożowe Deszcze” (trzecia dekada kwietnia) i trwają przez 3-4 pogodne dni, natomiast, drugie – wraz z „Początkiem Lata” (Li Xia, 5-6 maja). Standard gatunku wymaga, aby pąki były soczyste i krzepkie, a liście – delikatne, równe i dojrzałe. Zebraną herbatę wykłada się na stół, z każdej fleszy są robione półfabrykaty do przyszłej herbaty Ta Pin Hou Kui – „dwaj liście obejmują pąk”. Na tym etapie liście częściowo tracą wilgoć. Naszykowany surowiec w niedużych porcjach (do 100 g) smaży się w kotle na węglu drzewnym (temperatura 110°C) przez 2-3 min. Technika i doświadczenie mistrza odgrywają kluczową rolę: za pomocą specjalnej plecionej szufelki on po mistrzowsku miesza, podrzuca i wygładza liście z tym, żeby w końcu stały się równe i płaskie, ale jednocześnie połączone z łodygą. Następnie liście są ostrożnie rozkładane na siatkowej powierzchni prasy, pod którą jest umieszczona tkanina pochłaniająca wilgoć, i kilkakrotnie przejeżdża się je wałkiem nadając liściom ostateczny kształt. Odbitek siatki pozostaje na liściach i służy, jako swego rodzaju „pieczęć” – odznaka dobrej jakości herbaty. Proces produkcji, więc, jest całkowicie ręczny i dosyć pracochłonny.

W postaci suchej – ładne, duże (8-9 cm), podłużne, płaskie herbaciane flesze jasno-zielonych kolorów. Aromat suchej herbaty jest świeży, delikatny, zielno-orzechowy. Napar jest przezroczysty, o jasnym żółtawo-zielonym odcieniu.

Przyrządzona herbata ma bukiet świeży, delikatny, górnolotny, zielno-kwiatowy, z cienką nutką pieczonych kasztanów. Smak ma łagodny, wyraziście słodki, maślany, czysty, jak smak wody z górskiego strumyka. Aromat delikatny, kwiatowy. Wspaniały orzeźwiający posmak.

Porady dotyczące parzenia herbaty

Zalewać należy wrzątkiem chłodzonym do 80°C w porcelanowym gaiwanie lub szklanym naczyniu. Proporcje herbaty do wody: 3 g na 100 ml. Pić należy dolewając wodę po każdym rozlaniu ze stopniowym wydłużeniem czasu parzenia. Wytrzymuje 5-6 parzeń.

„Herszt małp z Tai Ping” – to wyśmienita herbata zasłużono lubiana przez koneserów w Choinach i nie tylko. Najlepszy wybór na gorącą porę roku – gasi pragnienie, odświeża zmysły i podnosi humor, dodaje poczucia lekkości fizycznej i ruchliwości umysłu.

Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

  1. Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję

Jak oceniasz ten produkt? *

  1 gwiazdka 2 gwiazdki 3 gwiazdki 4 gwiazdki 5 gwiazdek
Ocena