Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Tang Bei Bai Ji Guan - Biały Koguci Grzebień

Oceń ten produkt jako pierwszy

Rzadki gatunek chińskich herbat. Ponieważ rośnie ona na ograniczonym obszarze wuyishańskiego rezerwatu

Dostępność: W magazynie

157,00 zł

* Wymagane pola

157,00 zł
-+

Szczegóły

Wuyi Shański oolong Tang Bay Bai Ji Guan, czyli "Biały Koguci Grzebień" - jedna z najbardziej oryginalnych i rzadkich odmian herbaty w historii Wuyi Shan, skierowana jest do dosyć wąskiego kręgu koneserów herbaty i smakoszy. Znana jest od czasów panowania dynastii Ming. Wygląd krzew herbacianych "Bai Ji Guan" bardzo różni się od swoich „braci”: jego wiosenne pędy mają bardzo jasne zielone odcienie, rosną bardzo blisko siebie, liści są zakrzywione, skierowane do góry, kształt liści naprawdę przypomina grzebienia kogucie.

Legenda wyjaśnia to podobieństwo herbaty z grzebieniem kogucim cudowną reinkarnacją zmarłego w walce z orłem białego koguta. Po umarciu kogut przekształcił się w krzew herbaciany, który teraz ratuje ludzi przed dużą ilością różnych chorób. "Biały Koguci grzebień" w pełni uzasadnia swoją nazwę "klifowy", ponieważ rośnie na ograniczonym terytorium rezerwatu przyrody w Wuyi Shan i tylko w kilka miejscach. Zaledwie kilka technologów uprawienia herbaty mają do czynienie z produkcją tej "czarnej owcy" wśród herbat. To im się udaję tylko dlatego, że oni naprawdę kochają to co robią.

Obróbka polega na długoterminowym klasycznym nagrzewaniu na węglu drzewnym i miękkim ogniu oraz średnim stopieniu fermentacji.

W postaci suchej to są duże zakrzywione zrolowane liści w bordowych, zielonych, beżowo-brązowych kolorach. Aromat jest intensywny, głęboki, kwiatowo-pikantny. Napar jest przejrzysty, w odcieniu złotym i oliwkowym. Bukiet zaparzonej herbaty jest oryginalny, złożony, zmieniający się z każdym zaparzeniem, grający mnóstwem cienkich nut – kwiatowych, chlebowych, orzechowych, korzennych, owocowych oraz drzewiastych. Smak jest miękki, oleisty, gęsty, lekko słodki, z delikatną drzewiastą cierpkością oraz cieniutkim owocowym kwaskiem. Aromat jest intrygujący, ciepły, kwiatowo-chlebowy. Posmak jest stały, soczysty.

Herbatę należy parzyć wrzątkiem o temperaturze 95°C w czajniku dla oolongów o mocnej fermentacji lub w ceramicznym gajwanie. Proporcje: 6 g herbaty na 100 ml wody. Parzyć można kilkakrotnie z wydłużeniem ekspozycji. Jedną porcję herbaty można zaparzać 8-9 razy. Wspaniała ceremonialna herbata dla uroczystej okazji lub specjalnego herbacianego nastroju. Żeby naprawdę docenić cienką grę jego smaku i głębokość jego działania, należy mieć pewne doświadczenie oddziaływania z kolekcjonerskimi gatunkami herbat oraz dwie-trzy godziny wolnego czasu.

Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

  1. Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję