- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
To Cha czyli „Herbata w kształcie gniazda" wyprodukowana została w jednej z najstarszych herbacianych fabryk Xishuangbanna (założona w roku 1954). Zostały wykorzystane pędy krzewów herbacianych rosnących w regionie Jing Hun zbioru 2006 roku.
Niewielkie rudawe pączki i ciemnobrązowe liście są sprasowane w kształcie To Cha (waga jednej sztuki wacha się w przedziale 40-60 g). Aromat jest dyskretny, orzechowy. Napar jest przejrzysty, nasycony, ciemnego czerwono-brązowego odcienia.
Bukiet zaparzonej herbaty jest dojrzały, ale nie straciwszy swej wyrazistości, orzechowy z nutami jesiennych liści, suszonych owoców oraz żywicy. Smak jest gęsty, soczysty, aksamitny, lekko cierpki, słodki z lekką goryczką i kwaskiem suszonych jagód. Gęsty, głęboki, wieloaspektowy aromat. Bardzo soczysty, długi posmak.
Parzyć należy wrzątkiem o temperaturze 100 °C w czajniku w z porowatej gliny dla Shu Pu-erhów lub w ceramicznym gajwanie z grubymi ściankami. Proporcje: 6-7 g herbaty na 100 ml wody. Parzyć należy kilkakrotnie ze stopniowym wydłużeniem ekspozycji. Jedną porcję herbaty można parzyć do 8 razy.
Doskonały wybór do codziennego picia herbaty – herbata z wyrazistym i soczystym smakiem, ogrzewającym oraz tonizującym efektem.