- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
„Smocze grudki ze Starych Drzew góry Wuliangshan" – jest to herbata farmerska z regionu Jing Dong Prefektury Pu-erh. Do jej produkcji wykorzystane zostały wiosenne pędy wiekowych drzew herbacianych ze zbiorów 2016 r.
W postaci suchej są to duże ciemnobrązowe grudki zlepionych ze sobą liści, gałęzi i pączków. Aromat jest delikatny, chlebowo-orzechowy. Napar jest przejrzysty, w jasnym brązowym kolorze.
Bukiet przygotowanej herbaty jest dojrzały, okrągły, chlebowo-orzechowy z śmietankową nutą czekolady, ciasta biszkoptowego, owoców oraz drewna. Smak jest gęsty, miękki, aksamitny, słodki z lekkim kwaskiem oraz akcentami przypraw korzennych – posmak zmienia się w trakcie picia herbaty. Aromat jest gęsty, ciepły, owocowo-orzechowy. Przyjemny, trwały posmak.
Parzyć należy wrzątkiem o temperaturze 100°C w czajniku z porowatej gliny dla Shu Pu-erhów lub w ceramicznym gaiwanie z grubymi ściankami. Proporcje: 7-8 g herbaty na 100 ml wody. Parzyć można kilkakrotne ze stopniowym wydłużeniem ekspozycji. Jedną porcję herbaty można parzyć do 15 razy.
Doskonały Shu na same różne sytuacje i nastroje, lecz biorąc pod uwagę delikatność herbaty oraz jej wysoką odporność na parzenie, optymalnym rozwiązaniem będzie „regenerujące” picie herbaty w drugiej połowie dnia.