Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Ye Ri Sheng Cha 2016

Oceń ten produkt jako pierwszy

Herbata zbierana i przygotowywana wczesną wiosną w górach Nańnshań.

Dostępność: Brak w magazynie

6,50 zł

Szczegóły

Młody Sheng „Ye Ri", co oznacza „Piękny dzień" został zebrany i przygotowany wczesną wiosną 2016 roku w górach Nańnoshań - w jednym z najstarszych herbacianych regionów znanych od czasów dynastii Hań (znajduje się na granicy powiatów Jinghong i Menghai w Chinach).

W postaci suchej są to duże i cienkie zrolowane srebrne pączki oraz brunatno-zielone liście z długimi gałązkami.

Sucha herbata posiada delikatny korzennie-drzewiasty aromat. Napar jest przejrzysty o słomkowej barwie.

Bukiet przygotowanej herbaty jest lekki, żywy, wyrazisty, drzewiasto-balsamiczny z korzennymi, tytoniowymi oraz nutami drzew iglastych. Smak jest soczysty, zmieniający się, przyjemnie cierpki, z lekkim kwaskiem oraz miętowym ochłodzeniem. Aromat jest dyskretny, korzennie-drzewiasty z nutą dymu. Ma soczysty, orzeźwiający posmak.

Parzyć należy wrzątkiem o temperaturze 95-100 °C w gaiwanie lub czajniczku z porowatej gliny, przeznaczonym dla Sheng Pu-erhów. Proporcje:4 g herbaty na 100 ml wody. Parzyć można kilkakrotnie ze stopniowym wzrostem ekspozycji. Jedną porcję herbaty można parzyć do 9 razy.

Herbata ta jest doskonałym wyborem do codziennego picia. Jest żywa i wyrazista, łatwa w parzeniu, mimo „młodości” (to jest zbiór 2016 roku) nie jest agresywna, ma działanie orzeźwiające, tonizujące oraz pozytywnie wpływa na organizm.

Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

  1. Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję