- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
"Oryginalna wzorzysta ciegełka" z Gaotsia-Si (Anhua), została wyprodukowana w gospodarstwie rolnym "Gaoshan Cha-e". Przy powstaniu tej herbaty przyjmuje udział mikroorganizm Eurotium Cristatum lub „Jin Hua”, co znaczy „Złote kwiaty”, bardzo korzystny dla zdrowia. Jego kolonie mają wygląd żółtych ziarenek rozsypanych na powierzchni liści herbaty.
Słowo „wzorzysta” w nazwie herbaty pojawiło się w XIX wieku, w okresie rozkwitu dzieła herbacianego w Anhua, kiedy wyprodukowaną herbatę Mao Cha prasowano w długie rolki, owijając ich bambusową siatką dla łatwego transportu. Ślady prętów siatki odbiwały się na powierzchni prasowanej herbaty, tworząc „ozdobę”.
W postaci suchej są prostokątne cegiełki o masie 1000 g bardzo mocno sprasowane. Taką herbatę tnie się specjalnym nożem na kawałki, na przełomie herbata jest jednolita: widoczne są zielono-brązowe duże liści i gałęzi. Dobrze widoczne są małe ziarenki „Złotych Kwiatów”.
Aromat suchich liści jest pikantny, żywiczny, z nutami grzybów, dymu i śliwek. Napar jest przejrzysty w odcieniu orzecha laskowego. W bukiecie zaparzonej herbaty dominują drzewiasto-owocowe nutki, wilgotne odcienia grzybów i świeżość kamfory. Smak jest gęsty, ale miękki. Mocno zaparzona herbata ma lekką cierpkość oraz wyraźną słodycz. Aromat jest wilgotny, z odcieniem suchych owoców. Soczysty, trwały posmak.
Herbatę należy zaparzyć wrzątkiem o temperaturze 100°C w czajniku wykonanym z porowatej gliny dla czarnych herbat lub w ceramicznym gaiwanie o grubych ścianach. Herbata jest naprawdę niesamowita, kiedy jest mocno zaparzona i gorąca, więc optymalna proporcja w stosunku do wody wynosi: 10-12 g herbaty na 120-150 ml ody. Pierwsze parzenie ma wynieść 5-7 sekund. Zachowuje smak i aromat po 12-15 zaparzeniach. Nabiera najlepszego smaku przy warzeniu na ogniu.
Ta herbata zadowoli miłośników sheng pu-erhów dzięki swojemu potężnemu wpływu energetycznemu.