- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
„Zielone węzełki” zostały zebrane i wyprodukowane wiosną w okręgu Ning Erh (herbaciany region Puerh) z delikatnych młodych liści plantacyjnej herbaty.
W postaci suchej są tomałe, zgrabne żółto-zielone spiralnie zrolowane liści. Suchy aromat herbaty jest intensywny, trawiasty. Napar jest przejrzysty w bardzo jasnym oliwkowym kolorze.
Bukiet zaparzonej herbaty jest świeży, lekki, o tonalności letniej ląki. Smak jest gęsty, soczysty z nutą ziół. Aromat jest delikatny, trawiasty. Soczysty, orzeźwiający posmak.
Herbatę „Zielone węzełki” należy parzyć wrzątkiem ostudzonym do 90° C w gaiwanie dla zielonych gatunków herbat lub w naczyniu szklanym. Proporcja herbaty do wody: 4-5 g na 100 ml wody.
Parzyć należy kilkakrotnie z wydłużeniem ekspozycji. Jedną porcję herbaty można zaparzać 6 razy. Herbata o klasycznym smaku zileonej herbaty, bardzo dobry wybór dla codziennego picia. Ma działanie orzeźwiające, lekko tonizujące. 7 12