Mój koszyk0,00 zł

Product was successfully added to your shopping cart.

Zi Ya (Purpurowe pączki), 2016 Fabryka Da Ye

Oceń ten produkt jako pierwszy

Purpurowe pączki z dominującą nutą wędzonych owoców.

Dostępność: W magazynie

10,00 zł

* Wymagane pola

10,00 zł
-+

Szczegóły

Purpurowe pączki”- wyprodukowana została w herbacianej fabryce Da Ye, w górach Jinnguna zachodzie prefektury Pu Erh herbacianego regionu Xishuanbanna z pierwszych wiosennych pączków zbioru 2015 roku.

W postaci suchej są to duże skręcone liście w odcieniu liliowo-brązowym, cienkie ciemne gałęzie oraz niewielka ilość małych zielono-oliwkowych pączków, pokrytych srebrnym meszkiem.

Aromat jest świeży, trawiasty z nutą wędzonych owoców. Napar jest przezroczysty, z lekkim musztardowo-żółtym odcieniem.

Bukiet przygotowanej herbaty jest klasyczny, typowy dla młodych shengów, z dominującym aromatem wilgotnej trawiastej oraz korzennej nuty. Aromat jest intensywny, gęsty z trawiastymi oraz kwiatowymi niuansami. Smak herbaty jest mocny, soczysty, ale przyjemny – goryczka i cierpkość są tylko w naprze o wysokim stężeniu, które szybko zmieniają się w słodki, tonizujący posmak.

Parzyc należy wrzątkiem o temperaturze 95-100 °C w czajniku Yixing z porowatej gliny dla Pu-erhów lub w ceramicznym gajwanie z grubymi ściankami. Proporcje zależą od preferencji osobistych i wahają się w przedziałach 3-5 g herbaty na 120 ml wody. Czas pierwszego parzenia to ok 5 sekund. Od 4-go zaparzenia należy wydłużać ekspozycję. Jedną porcję herbaty można parzyć do 8-8 razy.

Jest to dobra dostępna herbata do codziennego picia – napełnia „pierwotnym oddechem dzikich gór” i odczuwalnie wpływa na percepcję. Pomimo swojej młodości herbata jest wyrazista, ale nie agresywna. Posiada potencjał do długoterminowego przechowywania.

Tagi produktów

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

  1. Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję