- Strona główna
- Herbata
- Akcesoria
- Produkty dla zdrowia
- Kontakt
- O nas
- Blog herbaciany
„Purpurowe pączki”- wyprodukowana została w herbacianej fabryce Da Ye, w górach Jinnguna zachodzie prefektury Pu Erh herbacianego regionu Xishuanbanna z pierwszych wiosennych pączków zbioru 2015 roku.
W postaci suchej są to duże skręcone liście w odcieniu liliowo-brązowym, cienkie ciemne gałęzie oraz niewielka ilość małych zielono-oliwkowych pączków, pokrytych srebrnym meszkiem.
Aromat jest świeży, trawiasty z nutą wędzonych owoców. Napar jest przezroczysty, z lekkim musztardowo-żółtym odcieniem.
Bukiet przygotowanej herbaty jest klasyczny, typowy dla młodych shengów, z dominującym aromatem wilgotnej trawiastej oraz korzennej nuty. Aromat jest intensywny, gęsty z trawiastymi oraz kwiatowymi niuansami. Smak herbaty jest mocny, soczysty, ale przyjemny – goryczka i cierpkość są tylko w naprze o wysokim stężeniu, które szybko zmieniają się w słodki, tonizujący posmak.
Parzyc należy wrzątkiem o temperaturze 95-100 °C w czajniku Yixing z porowatej gliny dla Pu-erhów lub w ceramicznym gajwanie z grubymi ściankami. Proporcje zależą od preferencji osobistych i wahają się w przedziałach 3-5 g herbaty na 120 ml wody. Czas pierwszego parzenia to ok 5 sekund. Od 4-go zaparzenia należy wydłużać ekspozycję. Jedną porcję herbaty można parzyć do 8-8 razy.
Jest to dobra dostępna herbata do codziennego picia – napełnia „pierwotnym oddechem dzikich gór” i odczuwalnie wpływa na percepcję. Pomimo swojej młodości herbata jest wyrazista, ale nie agresywna. Posiada potencjał do długoterminowego przechowywania.